TY - JOUR ID - 67144 TI - تأثیر تنش عنصر منگنز بر میزان فعالیت آنزیمی و متابولیت های ثانویه گیاه زیره سبز (.Cuminum cyminum L) JO - تحقیقات علوم زراعی در مناطق خشک JA - CSRAR LA - fa SN - 2423-611X AU - فهمیده, لیلا AU - محمودی, نجیبه AD - گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل، ایران AD - گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل، ایران Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 1 IS - 2 SP - 191 EP - 203 KW - آنتی‌اکسیدان KW - زیره سبز KW - متابولیت‌های ثانویه KW - ریز مغذی DO - 10.22034/csrar.01.02.06 N2 - متابولیت های ثانویه گروه متنوعی از مولکول هایی هستند که به سازگار شدن گیاه به خصوص در شرایط تنش های محیطی کمک می کنند، از جمله این ترکیبات فلاونوئیدها و آنتوسیانین ها می باشند. در این مطالعه اثر عنصر منگنز (غلظت80 پی‌پی‌ام) بر میزان فعالیت آنزیمی و غیر آنزیمی گیاهچه های 21-18 روزه زیره  سبز در 4 زمان مختلف 24، 48، 72 و 96 ساعت بعد از اعمال تنش مورد بررسی قرار گرفت. تمامی آزمایشات با 3 تکرار مستقل و در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد و پس از اندازه گیری غلظت‌های مختلف تجزیه واریانس و مقایسه میانگین داده ها با استفاده از نرم افزار SAS صورت گرفت. در اثر تنش منگنز محتوی فلاوونوئید کل و آنتوسیانین و فعالیت برخی از آنزیم‌های آنتی‌ اکسیدان نسبت به گروه شاهد به طور معنی‌داری افزایش یافت، به طوری که بیشترین میزان فعالیت آنزیمی و غیر آنزیمی در 48 ساعت بعد از اعمال تنش مشاهده شد. آنزیم گایاکول پروکسیداز در 24 ساعت اول بیشترین میزان فعالیت آنزیمی (افزایش 24/88 درصدی نسبت به میزان شاهد) و در 96 ساعت بعد از اعمال تنش منگنز کمترین میزان فعالیت را نشان داد. از مجموع نتایج چنین استنباط شد که افزایش محتوی فلاوونوئید و آنتوسیانین، بعد از اعمال تنش، نتیجه اعمال تنش اکسیداتیو حاصل از جذب عنصر منگنز و فعال شدن سیستم آنتی اکسیدان گیاه می‌باشد. UR - https://cropscience.uoz.ac.ir/article_67144.html L1 - https://cropscience.uoz.ac.ir/article_67144_8f5217ac9a5f6e21447ef9c0fab83875.pdf ER -