TY - JOUR ID - 168279 TI - بررسی تراکم و غالبیت علف‎های هرز تاکستان‎های شهرستان میاندوآب و تأثیر آن بر روی عملکرد انگور JO - تحقیقات علوم زراعی در مناطق خشک JA - CSRAR LA - fa SN - 2423-611X AU - مولودی, آرزو AU - پیرزاد, علیرضا AU - رستمی, مجید AU - رضایی چیانه, اسماعیل AU - احمدی, عبدالرضا AD - دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران AD - گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران AD - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران AD - گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، لرستان، ایران Y1 - 2023 PY - 2023 VL - 5 IS - 1 SP - 17 EP - 35 KW - تراکم علف هرز KW - شاخص وفور KW - شناسایی KW - فراوانی DO - 10.22034/csrar.2023.326559.1185 N2 - به‎منظور شناسایی و تعیین تراکم و غالبیت علف‎های هرز تاکستان‎های شهرستان میاندوآب، 25 تاکستان در 25 روستا شهرستان میاندوآب در اواخر اردیبهشت‎ماه سال 1395 بررسی شد. فراوانی، یکنواختی، تراکم، میانگین تراکم و شاخص غالبیت گونه‎های مختلف علف هرز، در هر تاکستان محاسبه شد. در همین باغات، تأثیر علف‎های هرز بر عملکرد انگور هم بررسی گردید که در این مورد زیست‎توده علف‎های هرز از 25 منطقه روستایی در 4 تکرار جمع‎آوری گردید. هم‎زمان با نمونه‎گیری از علف‎های هرز خصوصیاتی از میوه انگور شامل وزن میوه، حجم، طول، دانسیته و تعداد حبه در خوشه انگور در 4 تکرار ارزیابی شد. در مجموع تعداد 61 گونه علف هرز از 24 خانواده گیاهی در تاکستان‎ها شناسایی شد. 21 گونه در بیش از سه منطقه حضور داشتند. از 61 گونه شناسایی شده 32 گونه (46 درصد) به 4 خانواده گرامینه، کاسنی، بقولات و شب بو تعلق داشتند. این 4 خانواده به‎ترتیب با 11، 10، 7 و 4 گونه بیشترین تنوع را داشتند. از نظر شاخص وفور(AI)  علف‎های‎هرز شیرین‎بیان(Glycyrrhiza glabra L.) ، قیاق(Sorghum halepense L.)  و پیچک(Convolvulus arvensis L.)  به‎ترتیب به‎عنوان علف‎های هرز غالب شناخته شدند. مقایسه میانگین‎های صفات مختلف انگور (حجم، وزن، طول و دانسیته میوه و تعداد حبه در خوشه) بیانگر وجود اختلاف معنی‎دار بین روستاها می‎باشد. نتایج نشان داد که بین وزن، طول، حجم، دانسیته میوه همبستگی مثبت و معنی‎دار وجود دارد. بدین‎ترتیب مشخص هست که افزایش هر یک از پارامتر‎های فوق افزایش وزن حبه را به همراه دارد. UR - https://cropscience.uoz.ac.ir/article_168279.html L1 - https://cropscience.uoz.ac.ir/article_168279_3db80ef4ec172d8edd9fb6f4ca65ac42.pdf ER -