TY - JOUR ID - 125204 TI - ارزیابی اختلاط علف‌کش نیکوسولفورون با مویان کوکووت و اسید سالیسیلیک بر رشد و عملکرد ذرت (Zea mays L.) و کنترل علف‌های هرز JO - تحقیقات علوم زراعی در مناطق خشک JA - CSRAR LA - fa SN - 2423-611X AU - مکاریان, حسن AU - نصیری دهسرخی, عباس AU - میری زاده, آی بی بی AU - برادران فیروزآبادی, مهدی AU - قلی پور, منوچهر AD - گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران AD - دانشجوی دکترای اگرواکولوژی، گروه زراعت، دانشگاه زابل، زابل، ایران AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 2 IS - 2 SP - 189 EP - 205 KW - دوز کاهش یافته علف کش KW - کارایی علف کش KW - کشاورزی پایدار KW - وجین علف هرز DO - 10.22034/csrar.2021.263749.1075 N2 - به­منظور بررسی اثر اختلاط علف­کش نیکوسولفورون با اسید سالیسیلیک و مویان کوکووت بر برخی خصوصیات رشدی، عملکرد و کنترل علف­های هرز ذرت، آزمایشی به­صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل روش کنترل علف هرز (A) در چهار سطح شاهد (a1)، وجین علف هرز (a2)، مصرف یک لیتر علف­کش (نیکوسولفورون) (a3) و مصرف دو لیتر علف­کش (a4) به‌عنوان عامل اول، کاربرد اسید سالیسیلیک (B) در دو سطح مصرف 0/7 میلی­مولار اسید سالیسیلیک (b1) و عدم مصرف اسید سالیسیلیک (b2) به‌عنوان عامل دوم و کاربرد کوکووت (C) در دو سطح مصرف دو لیتر در هکتار کوکووت (c1) و عدم مصرف کوکووت (c2) به‌عنوان عامل سوم بودند. نتایج نشان داد که بیشترین ارتفاع بوته (143/2 سانتی­متر) و شاخص سطح برگ (7/76) در مصرف توأم اسید سالیسیلیک و کوکووت بدست آمد. همچنین بیشترین عملکرد دانه (7528 کیلوگرم در هکتار) و بیولوژیک (20490 کیلوگرم در هکتار) در تیمار وجین علف هرز و مصرف اسید سالیسیلیک مشاهده گردید. استفاده از دز کاهش­یافته علف­کش نیکوسولفورون در اختلاط با مویان کوکووت توانست مانند دز کامل علف­کش، جمعیت علف­های هرز را کاهش دهد و عملکردی معادل دوز کامل این علف­کش تولید نماید. بر اساس نتایج این آزمایش، کاربرد کوکووت در ترکیب با دوز کاهش­یافته علف­کش نیکوسولفورون می­تواند در کنترل مطلوب علف­های هرز و افزایش رشد و عملکرد ذرت مؤثر بوده و سبب کاهش مصرف علف­کش گردد. UR - https://cropscience.uoz.ac.ir/article_125204.html L1 - https://cropscience.uoz.ac.ir/article_125204_bf862999410f476aaaaf3ebfbc7e2921.pdf ER -