%0 Journal Article %T اثر کاربرد اسید سالیسیلیک و مویان کوکووت بر عملکرد و اجزاء عملکرد ذرت(Zea mays L.) و کارایی علفکش نیکوسولفورون %J تحقیقات علوم زراعی در مناطق خشک %I دانشگاه زابل %Z 2423-611X %A مکاریان, حسن %A نصیری دهسرخی, عباس %A میری زاده, آی بی بی %A برادران فیروزآبادی, مهدی %A قلی پور, منوچهر %A میرزایی مقدم, حسین %D 2023 %\ 02/20/2023 %V 4 %N 2 %P 333-350 %! اثر کاربرد اسید سالیسیلیک و مویان کوکووت بر عملکرد و اجزاء عملکرد ذرت(Zea mays L.) و کارایی علفکش نیکوسولفورون %K افزودنی ها %K دز کاهش یافته علف کش %K علف هرز %K کشاورزی پایدار %R 10.22034/csrar.2021.271406.1085 %X استفاده از دز کاهش ­یافته علف­کش­ ها توأم با مواد افزودنی­ می­تواند باعث کاهش مصرف علف­کش ­ها، افزایش کارایی آن­ها و بهبود سلامت محصولات غذایی شود. لذا به­ منظور بررسی اثر اختلاط علف­کش نیکوسولفورون با افزودنی اسید سالیسیلیک و مویان کوکووت بر عملکرد و اجزاء عملکرد ذرت و کارایی علف­کش نیکوسولفورون، آزمایشی به­ صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­ های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود انجام شد. عوامل آزمایش شامل روش کنترل علف­ هرز در چهار سطح: وجین علف­ هرز، عدم وجین علف­ هرز، مصرف یک و دو لیتر علف­کش نیکوسولفورون به­ عنوان عامل اول و اسید سالیسیلیک در دو سطح، مصرف 0/70 میلی ­مولار و عدم مصرف اسید سالیسیلیک به­ عنوان عامل دوم و کوکووت در دو سطح، مصرف دو لیتر در هکتار کوکووت و عدم مصرف کوکووت به­ عنوان عامل سوم بودند. مصرف اسید سالیسیلیک در شرایط وجین به­ ترتیب سبب افزایش 12/5 و 44 درصدی عملکرد بیولوژیک و دانه ذرت در مقایسه با عدم کاربرد آن شد. کمترین تعداد دانه در ردیف بلال، در تیمار عدم کنترل و عدم مصرف اسید سالیسیلیک مشاهده گردید. مصرف یک لیتر علف­کش (دز کاهش­ یافته) توأم با کوکووت موجب افزایش عملکرد دانه به ­میزان 14 درصد نسبت به عدم کاربرد کوکووت شد. دز کاهش ­یافته علف­کش در اختلاط با مویان کوکووت توانست مانند دز کامل علف­کش، جمعیت و وزن خشک علف­های هرز باریک­ برگ را کاهش دهد. بر اساس نتایج، کاربرد اسید سالیسیلیک پتانسیل افزایش رشد و رقابت ذرت با علف­های هرز را دارد و کوکووت نیز می­تواند سبب کاهش مصرف علف­کش ­ها و افزایش کارایی آن­ها شود. %U https://cropscience.uoz.ac.ir/article_148300_43c9d9f3b5dfd988b74654c228e04b13.pdf