%0 Journal Article %T ارزیابی خصوصیات کیفی و عملکرد دانه سویا (Glycine max L.) در پاسخ به پیش‌تیمار و محلول‌پاشی عصاره گیاه مرزنجوش (Origanum majorana L.) %J تحقیقات علوم زراعی در مناطق خشک %I دانشگاه زابل %Z 2423-611X %A استخدامی, پروانه %A برادران فیروزآبادی, مهدی %A مکاریان, حسن %A نصیری دهسرخی, عباس %A قربانی قوژدی, حسن %D 2021 %\ 10/23/2021 %V 3 %N 2 %P 305-317 %! ارزیابی خصوصیات کیفی و عملکرد دانه سویا (Glycine max L.) در پاسخ به پیش‌تیمار و محلول‌پاشی عصاره گیاه مرزنجوش (Origanum majorana L.) %K آنتوسیانین %K فلاونوئید %K قندهای محلول %K گیاهان دارویی %R 10.22034/csrar.2021.273689.1088 %X به­منظور بررسی تأثیر عصاره مرزنجوش بر برخی خصوصیات کیفی و عملکرد دانه سویا، آزمایشی در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهرود به‌صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. آزمایش شامل پیش‌تیمار بذری با عصاره مرزنجوش در پنج سطح (عدم پیش‌تیمار، پیش‌تیمار با عصاره 40 و 60 درصد مرزنجوش هر کدام به­مدت زمان‌های 6 و 9 ساعت) به­عنوان عامل اول و محلول‌پاشی با عصاره مرزنجوش در سه سطح (آب خالص، غلظت­های 40 و 60 درصد مرزنجوش) به­عنوان عامل دوم بودند. نتایج نشان داد میزان آنتوسیانین برگ در تیمارهای 40 و 60 درصد محلول­پاشی 11/2 و 6/5 درصد بیشتر از شاهد بود. بالاترین مقادیر تعداد دانه در غلاف و عملکرد دانه، در گیاهانی مشاهده شد که به­مدت زمان 6 ساعت با غلظت‌های 40 و 60 درصد پیش‌تیمار و سپس با غلظت 40 درصد عصاره مرزنجوش محلول‌پاشی شده بودند. پیش‌تیمار با عصاره 40 و 60 درصد به­مدت زمان 9 ساعت، محتوای نسبی آب برگ را حدود 34 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. میزان فلاونوئید برگ در اثر محلو­ل­پاشی با غلظت­های 40 و 60 درصد مرزنجوش به­ترتیب 1/56 و 1/71 درصد نسبت به شاهد افزایش یافت. بر اساس نتایج، محلول­پاشی 40 درصد عصاره مرزنجوش همراه با 6 ساعت پیش­تیمار بذر با عصاره 40 درصد، مناسب­ترین ترکیب تیماری در جهت بهبود خصوصیات کیفی و عملکرد دانه سویا می­باشد.  %U https://cropscience.uoz.ac.ir/article_143906_bc42fc1289a5bcbd716d02ad362803e1.pdf