TY - JOUR ID - 144748 TI - بررسی تأثیر دگرآسیبی عصاره آبی پنیرک روی خصوصیات جوانه‌زنی گندم JO - تحقیقات علوم زراعی در مناطق خشک JA - CSRAR LA - fa SN - 2423-611X AU - موسوی نیک, سید محسن AU - حیدری, مسلم AU - فاضلی نسب, بهمن AD - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران AD - دانش‌آموخته کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران AD - گروه پژوهشی زراعت و اصلاح نباتات، پژوهشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 3 IS - 2 SP - 375 EP - 383 KW - آللوپاتی KW - کلروفیل KW - فنل KW - Malva Sylvestris KW - Triticum aestivum DO - 10.22034/csrar.2021.272186.1086 N2 - به‌منظور بررسی تأثیر دگرآسیبی عصاره آبی علف هرز پنیرک (Malva sylvestris) بر خصوصیات جوانه‌زنی گندم رقم هامون (Triticum aestivum)، آزمایشی در سال 1398 در پژوهشکده زیست‌فناوری دانشگاه زابل انجام شد. این آزمایش به‌صورت طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. غلظت‌های مختلف عصاره آبی پنیرک شامل شاهد (صرفاً آب)، 25، 50، 75 و 100 میلی­لیتر در لیتر­ بودند. نتایج آزمایش نشان داد که عصاره آبی پنیرک بر طول ریشه­چه، ساقه­چه، درصد جوانه‌زنی، کلروفیل b و فنل اثر معنی‌داری داشته است. نتایج حاکی از آن است که غلظت­های متفاوت عصاره آبی پنیرک دارای روند متفاوت بر صفات مورد اندازه­گیری بوده است. اگرچه به‌موازات افزایش غلظت عصاره پنیرک، از درصد جوانه‌زنی، طول ریشه ­چه و ساقه­ چه کاسته شده است ولی سنتز کلروفیل و فنل در گندم تیمار یافته با غلظت 50 میلی‌لیتر عصاره آبی پنیرک به حداکثر میزان خود رسیده است. در غلظت 100 میلی‌لیتر عصاره آبی پنیرک، طول ریشه‌چه و درصد جوانه‌زنی، به ترتیب، 65 و 85 درصد در مقایسه با شاهد، کاهش داشته‌اند. نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره آبی پنیرک بر خصوصیات رشدی گندم تأثیر منفی داشته است. UR - https://cropscience.uoz.ac.ir/article_144748.html L1 - https://cropscience.uoz.ac.ir/article_144748_15ba80387048785884dae3f572bc06e0.pdf ER -