TY - JOUR ID - 143906 TI - ارزیابی خصوصیات کیفی و عملکرد دانه سویا (Glycine max L.) در پاسخ به پیش‌تیمار و محلول‌پاشی عصاره گیاه مرزنجوش (Origanum majorana L.) JO - تحقیقات علوم زراعی در مناطق خشک JA - CSRAR LA - fa SN - 2423-611X AU - استخدامی, پروانه AU - برادران فیروزآبادی, مهدی AU - مکاریان, حسن AU - نصیری دهسرخی, عباس AU - قربانی قوژدی, حسن AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران AD - گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران AD - دانشجوی دکتری اگرواکولوژی، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران AD - گروه مهندسی کشاورزی، مجتمع آموزش عالی گناباد، گناباد، ایران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 3 IS - 2 SP - 305 EP - 317 KW - آنتوسیانین KW - فلاونوئید KW - قندهای محلول KW - گیاهان دارویی DO - 10.22034/csrar.2021.273689.1088 N2 - به­منظور بررسی تأثیر عصاره مرزنجوش بر برخی خصوصیات کیفی و عملکرد دانه سویا، آزمایشی در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهرود به‌صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. آزمایش شامل پیش‌تیمار بذری با عصاره مرزنجوش در پنج سطح (عدم پیش‌تیمار، پیش‌تیمار با عصاره 40 و 60 درصد مرزنجوش هر کدام به­مدت زمان‌های 6 و 9 ساعت) به­عنوان عامل اول و محلول‌پاشی با عصاره مرزنجوش در سه سطح (آب خالص، غلظت­های 40 و 60 درصد مرزنجوش) به­عنوان عامل دوم بودند. نتایج نشان داد میزان آنتوسیانین برگ در تیمارهای 40 و 60 درصد محلول­پاشی 11/2 و 6/5 درصد بیشتر از شاهد بود. بالاترین مقادیر تعداد دانه در غلاف و عملکرد دانه، در گیاهانی مشاهده شد که به­مدت زمان 6 ساعت با غلظت‌های 40 و 60 درصد پیش‌تیمار و سپس با غلظت 40 درصد عصاره مرزنجوش محلول‌پاشی شده بودند. پیش‌تیمار با عصاره 40 و 60 درصد به­مدت زمان 9 ساعت، محتوای نسبی آب برگ را حدود 34 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. میزان فلاونوئید برگ در اثر محلو­ل­پاشی با غلظت­های 40 و 60 درصد مرزنجوش به­ترتیب 1/56 و 1/71 درصد نسبت به شاهد افزایش یافت. بر اساس نتایج، محلول­پاشی 40 درصد عصاره مرزنجوش همراه با 6 ساعت پیش­تیمار بذر با عصاره 40 درصد، مناسب­ترین ترکیب تیماری در جهت بهبود خصوصیات کیفی و عملکرد دانه سویا می­باشد.  UR - https://cropscience.uoz.ac.ir/article_143906.html L1 - https://cropscience.uoz.ac.ir/article_143906_bc42fc1289a5bcbd716d02ad362803e1.pdf ER -